Białko prionowe chroni osłonkę mielinową
25 stycznia 2010, 12:16Badacze ze Szpitala Uniwersyteckiego w Zurychu przeprowadzili eksperymenty na myszach i stwierdzili, że białko prionowe, o którym tak dużo się mówi w kontekście choroby Creutzfeldta-Jakoba, odgrywa ważną rolę w utrzymywaniu w dobrym stanie osłonek mielinowych włókien nerwowych (Nature Neuroscience).
Zdezorientowane geny
6 grudnia 2010, 16:04Skomplikowana maszyneria żywych komórek wymaga współpracy wielu genów, które dopiero wspólnym wysiłkiem tworzą kompleksy protein, niezbędne do funkcjonowania komórki. Uważano zatem, że aktywizacja genów następuje w sposób zorganizowany. A jednak niekoniecznie.
Składniki herba mate uśmiercają komórki raka jelita grubego
24 stycznia 2012, 11:30Mieszkańcy Ameryki Południowej piją duże ilości herba mate (hiszp. yerba mate), dziennie od 2 do 3 litrów. Ostatnie badania wskazują, że to bardzo dobry dla zdrowia zwyczaj, ponieważ bioaktywne składniki naparu wywołują śmierć komórek raka jelita grubego.
Tłuszcz z kolana wyzwala zapalenie stawu
9 maja 2013, 11:29Komórki tłuszczowe z kolana wydzielają białko stanowiące ważny element procesu prowadzącego do zwyrodnienia stawów.
Niski poziom cholesterolu jest dobry nie tylko dla serca
29 kwietnia 2014, 11:23Niski poziom cholesterolu w komórkach prezentujących antygen (ang. antigen presenting cell, APC) spowalnia postępy choroby u niektórych osób zakażonych wirusem HIV.
Przez dym papierosowy bakterie stają się bardziej agresywne
3 kwietnia 2015, 09:02Specjaliści ze Szkoły Medycyny Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego zademonstrowali, że wystawione na działanie dymu papierosowego metycylinooporne gronkowce złociste (ang. methicillin-resistant Staphylococcus aureus, MRSA) stają się jeszcze bardziej oporne na działania układu immunologicznego.
Wstrzykiwalny biomateriał do zadań specjalnych
5 lipca 2016, 11:56Stworzony w 2 laboratoriach Uniwersytetu Chicagowskiego wstrzykiwalny biomateriał może być wykorzystywany do stymulacji neuronów czy manipulowania zachowaniem mięśni i narządów.
Receptory smaku kwaśnego wykrywają również wodę
2 czerwca 2017, 11:32Receptory smaku kwaśnego odpowiadają również za wykrywanie wody.
Nowy sposób na poszukiwanie szczepionki przeciwnowotworowej
29 listopada 2018, 09:04Stephen Albert Johnston i jego koledzy z Arizona State University opisali właśnie metodę wyszukiwania we krwi specyficznych dla nowotworów czynników, które mogą wywołać silną odpowiedź immunologiczną organizmu. Naukowcy mają nadzieję, że w przyszłości ich metoda posłuży do opracowania szczepionki antynowotworowej.
Skorupki jaj mogą pomóc we wzroście i gojeniu kości
9 lipca 2019, 09:57Skorupki jaj mogą wspomóc wzrost nowych, wytrzymałych kości do procedur medycznych. Pewnego dnia technika opracowana przez badaczy z Uniwersytetu Massachusetts w Lowell przyda się do naprawy kości u pacjentów z urazami związanymi ze starzeniem, walką, wypadkami, nowotworami oraz innymi chorobami.